Народно събрание или Партиен дом - за липсата на грижа към символите на държавността


    Три години след събитията от лятото на 2020 г., следите по сградата на Народното събрание на площад "Независимост" все още напомнят за народното недоволство от ширещата се корупция и липсата на качествено правораздаване. Входът от страната на триъгълника на властта е със счупени плафони на осветителните тела и червена боя по стените. Четирима парламентарни председатели - Караянчева, Митева, Минчев и Рашидов, както и администрацията на Народното събрание не намериха за нужно да премахнат следите от вандализъм по сградата на най-висшата институция в нашата страна.

    Преустройството на бившия Партиен дом на БКП предизвика много полемика в обществото. От 1992 г. сградата се използва от Народното събрание. Зароди се идеята, намиращата се в нея зала "Света София", която е умалено копие на Дворжаковата зала в Прага, да бъде преустроена в нова пленарна зала на парламента. Тази задача беше финализирана едва през 2020 г. Залата се сдоби с нов стъклен покрив, който замени внушителния кристален полилей и таван с уникална архитектура. В резултат на това, софиянци и културните дейци се сбогуваха с идеята зала "Георги Кирков" (това име носи залата през комунистическия режим), да се превърне в концертна зала и да бъде отново отворена за културни събития. Такива опити бяха правени през 90-те години, тъй като всички хора на изкуството знаят, колко е ограничен броят на концертните зали в София с добра акустика и прилични условия. 

   Днес "Света София" се превърна във ведомствена зала и по ирония на съдбата или заради човешка недалновидност, отново стои празна и неизползваема. Използва се за кратко от 44-ото Народно събрание, а 45-ият парламент реши да върне българския парламентаризъм в историческата му сграда на пл. "Народно събрание".

Зала "Света София" преди реконструкцията

    Партийният дом е изграден по проект на колектив с ръководител арх. Пецо Златев. Строежът продължава 6 години и окончателно е завършен през 1954 г. Сградата се простира на около 40 000 кв. м. застроена площ. Коридорите ѝ са дълги около 3 километра. Проектирана е в стил неокласицизъм с подчертано триумфално-тържествен и монументален характер. Външната помпозност и представителност са постигнати от строго симетричните фасади и крупните коринтски ордерни форми.

Новата пленарна зала на парламента. Снимка: БГНЕС

    Макар един от символите на комунистическия режим, сградата днес се използва от Народното събрание и в този смисъл символизира държавността. Виждайки вандализираната фасада, с какво ли впечатление остават чуждестранните делегации и хилядите туристи посещаващи столицата ни?


Коментари